Sayfa Başına Dön

Botulinum Toksin Bacak-Baldır Uygulamaları

Günümüzde estetik güzellik ve çekicilik olarak bacaklar değerlendirildiğinde; kadınlarda konturları düzenli ve uzun bacaklar, dar ancak yine düzgün konturlu bir baldır algısının çok yüksek olduğunu görmekteyiz. Bacakların uzun yada kısa olmasından bağımsız olarak çok genişlemiş baldır kadınlar için ciddi bir estetik problem haline gelebilmektedir.

Baldırın genişlemiş ve kaslı görünümü çoğu kadın için erkeksi-kaslı bir bacak algısının dışında bacağı olduğundan daha kısa göstermektedir.

Baldırların estetik olark yeniden şekillendirilmesinde liposakşın, dolgu ve yağ tarnasferleri, baldır kaslarının cerrahi olarak çıkarılması yada seçici sinir blokajları geçmişten beri başarı ile kullanılmaktadır. Son yıllarda botulinum toksin ile yüzün yeniden şekillendirilmesinde(özellikle masseter kası başta olmak üzere) deneyimler arttıkça baldırda toksinin kullanımı gündeme gelmiştir. Botulinum toksin baldırda genişlemeye neden olan baldır kaslarının volüm azalmasının sağlanması için uygulanamakta. Diğer yöntemlere göre daha basit ve komplikasyonsuz uygulanabilmesi nedeni ile son yıllarda daha fazla tercih edilmekte.

Baldır arka kısmınında başlıca iki kas bulunmakta; gastrocnemius ve soleus kasları.

“Soleus” kası şeklinde dolayı Latince düz sandalet anlamına gelen "soleus" dan gelmektedir. Ayakta tibia ve fibula kemiklerinin üzerini arkadantam olarak örterek gastrocnemius kasının altında yer almakta. Gastrocnemius kası tarafından gizlenmiş gibi görünmekle birlikte gastrocnemius kasının kenarlarında özellikle ayak bileğinde belirgin bir şekilde ortaya çıkmakta. Soleus bazen tibia arkasında ön görünümden bile fark edilebilmektedir. Bacağın 2/3 ünü örterek aşağıda "Achilles tendonunu" ile topukta sonlanmakta.

Baldırın dış konturlarını belirleyen ve daha yüzeysel yereşen "Gastrocnemius kasıdır". Kasın üst kısmı diz arka kısmında yağ pedi altında yer almakta. Yukarda dış ve iç olmak üzere 2 kısımdan başlamakta ve her ikiside baldır arkasında iki yuvarlak yumru şeklinde yerleşmektedir. Simetrik bir yerleşim göstermezler. Dış parça baldır arkasında daha yüksek ve oblik yerleşmekte. İç parça ise daha büyüktür ve baldır arkasında daha yuvarlak bir yerleşim göstermekte. Bunlar baldır arka alt kısmında achilles tendonunda sonlanmakta. Her iki kas gurubu kasıldığında baldır arkasına ters kalp şelkinde bir görünüm vermekte.

Her iki kasın fonksiyonu; iki kas farklı özelliklerde olmakla birlikte ayağın fleksiyonunu(ayağın pedal basma hereketini) sağlamakta. Gastrocnemius çok güçlü bir kas olup bacağın arka kısmını kontrol eder. Gastrocnemius başlıca çok hızlı kasılan liflere sahiptir, Bunlar hızlı kasılıp çabuk yorulur. Soleus yavaş kasılan lifleri, hızlı kasılan liflerinden daha fazladır. Bu nedenle vücudun postürünün devamında yorgunluğa dirençli bir kastır. Kaldırma, sprint atma ve zıplama gibi güç gerektiren hareketlerde gastrocnemius kası etkinken, jogging, yürüme, ayakta durmak gibi daha az güç isteyen hareketlerde Soleus etkindir. Hangi kasın daha aktif olduğu dizin pozisyonuna bağlıdır. Eğer diz ekstansiyona gidiyor veya ekstansiyonda ise(diz düz); çömelmeden ayakta durma veya zıplama pozisyonundan ayağa kalkarken gastrocnemius daha fazla aktiftir. Eğer diz fleksiyonda ise(diz bükülmüş ise); yavaş yürürken gibi soleus daha aktiftir.

Baldırkarda kontur düzensizlikleri ve asimetrilerde en sık olarak 2 neden görmekteyiz.

Baldrıda deri altı yağ dokusu artışı

Yukarda tanımladığımız baldrı kaslarının aşırı büyümesi(hipertrofisi)

Bu kasların aşırı gelişmesi baldır konturlarında düzensizliklere neden olmakta.

Baldırda bu kaslardan kaynaklanan düzenzilik ve genişlemelerde botunum toksin uygulanmakta.

Bu uygulama öncesi hastanın baldır çevresi ölçülmleri alınmakta. Bu tedavi sonrası sonuçların değerlendirilmesinde kullanılmakta. Baldır çevresi için hasta oturur konumada ve ayak tabanı yere tam basarken 3 ölçüm yapılmakta.

Baldır ortası ölçümü; ayak bileği dış malleol ile diz kapağı arkasında deri katlantısı arasındaki mesafenin tam ortası

Baldır ortasının 5 cm üst çevresi

Baldır ortasının 5 cm alt çevresi ölçümleri

Hastanın muayenesi ve botulinum toksin uygulama öncesi ve sonrası takiplerinde fotoğraflama 2 şekilde yapılmakta.

Hasta ayakta ve ayak tabanı tam yere basarken(baldırları istirahat konumunda iken) ve

Hasta ayakta ve parmak uçlarında yükselirken(baldır kasları kasılı iken)

Uygulam sıklıkla gastrocnemius kasına yapılmakta. Bunun için hasta muayenesi sırasında uygulama yapılacak alan işaretlenmekte. Bu kasın içerisine toksin uygulanmakta.

Hastanın uygulama sonrası 2 hafta sauna, masaj ve US, RF ve lazer uygulaması yaptırması istenmez.

Botulinum toksin sonrası klinik cevap 2 hafta ile 4 hafta arasında beirgin olmakta.

Uygulama sonrası enjeksiyona bağlı olarak baldırda günlük aktiviteyi azaltmayan kas ağrısı, ve kramp gelişebilmekte.