Sayfa Başına Dön

Mezoterapi ile Liposuction Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yüz mezoterapisi Biorejuvenation, Biorevitalization ve Mezolift olarakta bilinmektedir. Mesolift, mezolift (mesolifting); kelime olarak “cilt germe" anlamına gelmektedir. Yüz mezolift uygulamaları ile hedeflenenleri iki baslık altında tolayabiliriz. Birincisi yaşlanmayı geciktirici (antiaging) uygulamalar başlığında yer alması, diğeri ise yaşlanma süreci içinde yüzde meydana gelmiş olan estetik alanaların sarkmalarının toparlanması ve kırışıklıkların yok edilmesi ya da azaltılmasıdır.

Yüz, boyun, dekolte alanı ve ellerin üzerinde güneş hasarı ve yaşlanma ile kollajen hyaluronik asit gibi destek dokuların azalması ciltteki yaşlanma belirtilerinin (kırışıklık, cansızlık, lekelenmeler) ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Tek başına yada diğer yötemler ile birlikte kullanılabilmektedir.

Mezoterapide cilt gençleştirmede hedef derinin optimal fizyolojik koşullarında fibroblastik hücre aktivasyonunun arttırılması böylece elastin kollajen ve hyalorinik asit yapımın arttırılarak derinin nem, gerginlik ve parlaklığının arttırılmasıdır. Biyouyumlu ve tamamen biyolojik olarak parçalanabilen uygun ürünlerin yüzeysel dermise enjeksiyonu ile bu sağlanmaktadır.

Mezolift uygulama alanları;

Ciltte yaşlanma ve güneş gibi çevresel koşullar ile derimiz klinik ve histolojik değişikliklere uğramaktadır. Cilt dokusu ve esnekliğinde değişiklikler, pigmentasyon değişiklikleri, deri altı destek dokularda azalma ile değişiklikler, damarsal değişiklikler gibi.

Klinik olarak cilt nispeten atrofik, soluk, kaba, gevşek ve buruşuk görünmekte. Hatta lekeler ve kılcal damarlar ortaya çıkmakta. Histolojik olarak; epidermiste atrofi gelişmekte, dermisin kalınlığı azalmakta, elastik lifler kaybolmakta ve fibroblastların biyosentetik kapasitesi azalmaktadır. Ayrıca cildin bağışıklık, endokrin ve sinirsel fonksiyonları da yaş ile birlikte azalmaktadır.

Tüm bu değişimleri genetik yapımız belirlemekte bu nedenle her bir birey kendi yaşlanma sürecini yaşamaktadır. Bu yaşlanma süreci ultraviyole (UV; fotoyaşlanma), çevresel kirlenme ve sigara gibi çevresel faktörlerden kümülatif olarak olumsuz etkilenmektedir.

Derinin yaşlanma sürecinde değişimleri klinik olarak derecelendirilmeye çalışılmıştır.

Glogau göre güneş ve UV kaynaklı fotoyaşlanma aşağıdaki gibi sınıflandırılabilmekte;
- Tip I; kırışıklık yok. Erken fotoyaşlanma. Hafif renk düzensizlikleri var ancak keratozlar yok. Sıklıkla 20-30 yaş dönemi
- Tip II; kırışıklık hafif var bunlar mimikler ve gülme ile olmakta özellikle ağız kenarına uzanan çizgiler gibi. Orta fotoyaşlanma. Erken lentigolar var. Görünür keratozis yok ancak palpasyonla hafif keratozlar oluşmaya başlamakta. Sıklıkla 30 – 40 yaş dönemi.
- Tip III; kırışıklık artık mimik olmadanda var. İleri fotoyaşlanma. Belirgin renk dağılım düzensizliği var. Görünür keratozis var ve telenjektazilerde görülmekte. 50 – 60 yaş dönemi
- Tip IV; kırışıklık tüm yüzde var. Şiddetli fotoyaşlanma. Deri rengi sarımsı ve kaba. Görünür keratozis ve premaling ve maling deri lezyonları var. Telenjektazi var. 60 yaş üstü dönemi.

Rubin e göre fotoyaşlanma;
- Seviye I; kırışıklıklar sadece mimiklerde oluşmakta. Deri kaba, mat ve benekli
- Seviye II; mimik kırışıklıkları ve mimik olmaksızın ince çizgilenmeler var. Deri renk düzensizlikleri ve keratozisler var. Telenjektaziler var.
- Seviye III; derin kırışıklıklar var ve bunlar yüz dışında da var. Deri kabaca kalınlaşmış, sarımsı ve kırışık. Keratozisler var. Telenjektaziler var.

Le Coz e göre deri gerginlik ve sarkmaları için sınıflama;
- Derece I – belli pozisyonlarda deri relaxation gözlenmektedir.
- Derece II – elle sıkıldığında hissedilmektedir.
- Derece III – daima deri relaxation gözlenmektedir.

Yukardaki değerlendirme sonrası mezolift şunlar için faydalı olabilmektedir

Yaşlanma; hafif-orta(Glogau I/II; Rubin I/II; Le Coz I/II)

Fotoyaşlanma; hafif-orta (Glogau I/II; Rubin I/II)

Yaşlanmanın önlenmesi; anti aging

Fotoyaşlanmaya karşı koruma

Sigara kullanımına bağlı deri değişimleri

Mezoliftte temel olarak kullanılan ilaç hyaluronik asit içermektedir. Bunun dışında botulinum toksini, vitamin ve mineraller ve DNA sentezine katılan aktif maddeler bulunmaktadır. Bu ilaçların cilt metabolizmasına katılmasıyla hücre yenilenmesi ve doku desteklerinin sentezi uyarılır. Böylece ortaya daha canlı, parlak, gergin kırışıklıkları hafifletmiş bir cilt ortaya çıkar.

Seans sıklığı kişiye göre değismekle birlikte 3-4 hafta ara ile yapılmaktadır.

İlk beklenen etki "parıltılı yüz" etkisidir. İkinci etki "mezo-lifting " etkisidir. Üçüncü etki, "kırışıklıkların dolma" etkisidir.

İdeal bir mezolift için kullanılan ilaç karışımında aşağıdakiler olmalıdır.

1. Lokal anestezik ve filolijistik etki için; prokain veya lidokain % 1-2 + serum fizyolojik + monometil trisilanol salisilat

2. Deride hücre biyostimülan olarak; çapraz bağsız hyaluronik asit, Na-DNA, kollajen, elastin, retinol ve glikolik asit

3. Dride kök hücreleri uyaran aktif maddeler; PRP, bitkisel kaynaklı büyüme faktörleri

4. Ginkgo biloba ve centelle asiatica gibi bitkisel içerikler

5. Somon DNA sı

6. Vitaminler;

A Vit ; epidermal hücre çoğalmasının düzenlenmesi, kollajen ve elastin restorasyonu için kullanımakta.
B5 Vit; hücresel enerji yapımının arttırılması ve hormon sentezi
C vit kolajen sentezinin sağlanması, melanin sentezinin azaltılması
D vit; Ca metabolizması için gereklidir.
E vit; antioxidan. Toksik peroksitleri ortadan kaldırmaktadır.
K vit; deride mikrosirkülasyonda önemli rol oynamaktadır.

7. Protein sentezinde kullanılacak aminoasitler, taurin, ubiquinone(Q 10 koenzim), glutatyon, sodyum piruvat.

8. SMAS ve mimik kasları için; botulinum toksin ve arginin kas tonusunu azaltmakta, DMEA ise kas tonusunu arttırmakta.

9. Mineraller;silica ve ceramid gibi. Bunlar hücresel matriks için gereklidir. Çinko; hücre çoğalması için gereklidir ve serbet radikalleri önlemektedir. Ayrıca doku hasarı onarılması için gereklidir.

10. Copper peptide; kolajen ve elastin yapımını sağlamaktadır. Doku gelişimi için gereklidir. Derinin pürüzsüz, yumuşak olamasında görev almaktadır.

Mesoliftte kullanılan büyüme faktörleri;
- EGF (epidermal büyüme faktörü)
- bFGF (temel fibroblast büyüme faktörü)
- IGF-I (insulin-like büyüme faktörü)
- TRX (thioredoxin)
- Bakır peptidleri
- Aminoasitler
- Multivitaminlerdir.

Bunlar hastanın cilt yapısına ve mevcut şikayetlerine göre seçilerek kokteyl şeklinde hazırlanmaktadır.

Bunlar içerisinde;

Monometil trisilanol salisilat; aslında silisik asit tuzları yapısında organik bir silikondur. Deride kollajen sentizini uyararak derinin gençleşmesi ve gerginliğini uyarmakta.

Sodyum piruvat; laktik asitin alfa derivesidir. Aminoasitlerin yapısına katularak kollajen yapımına katılmakta. Ayrıca antiokisdan ve hücre metaboizmasını hızlandırmakta.

Hyaluronik asit-HA; derinin elatikiyet ve dolgunluğunu sağlayan ve fibroblastlarda üretilen, doğal bir glikozaminoglikandır. Her 10 yılda deride % 6 civarında azalmaktadır. Biyoteknoloji ile elde edilen HA jelleri mezolift kokteylleri içerisine konularak deriye enjekte edilmektedir. Yarılanma ömrü uygulam sonrası 2-3 haftadır.

Vitamin C; kollajen sentezini uyarmakta buda deri iyileşmesi ve gençleşmesini sağlamakta. Ayrıca deri renklenmesini melanositler üzerinden düzenlemektedir.

Vit B 5-dexpantenol; glutatyon sentezinde gereklidir. Glutatyon deride ve saç köklerinde antiokisdan etkilidir. Ayrıca fibroblastları uyarmakta.

L glutatyon; Antioksidan etkilidir.

Glikolik asit; özellikle mezolifttte, yağlı deri ve akne problemlerinde, cilt leklerinde etkilidir. deriye anında ışıltı vermekte, renk düzensizliklerini azaltmakta, deriyi yenilemektedir.

Taurin; sülfür içeren yarı esansiyel aminoasitlerden. deride keratinosit deri hücrelerini uyarmakta buda yeni kollajen sentezini sağlamakta.

DMEA; gereçekte lifting etkili özel yapısı ile uygulam sonrası SMAS ve mimik kaslarının tonusunu arttrmakta.

Polidokanol-POM; sklerozan bu madde deriye uygulandığında deride gerginlik yapmakta

Bu içerik deriye uygulandığında cilt metabolizmasına katılmakta; hücre yenilenmesi ve doku desteklerinin sentezi sağlanmaktadır. Böylece ortaya daha canlı, parlak, gergin kırışıklıkları hafifletmiş bir cilt ortaya çıkmakta.

Uyulama özel enjektör, iğne ile mikroinjeksiyon şeklinde yapılmakta.

Mezolift iğneleri sıklıkla 0.3 mm çapında son derce .nce ve 4,6 ve 13 mm uzunluğundadır.

Uygulama elle yapılabildiği gibi mezoterapi tabancaları ile yapılabilmektedir.

Mezolift öncesi;
- Hastadan uygulama öncesi var olan hastalıkları atopik yapısı hakkında bilgiler alınmalıdır.
- Kadın hastalarda menstüral dönemde uygulama yapılmaz.
- Aspirin gibi salisilikler, ticlopidine, dipyridamol gibi antikoagülan kullanımı kesilmelidir. 3-7 gün öncesinde.
- Uygulanacak yüzey antiseptikler ile temizlenmekte. Kullanılan antiseptikler ve özellikleri. Alkol %70 lik, 30 saniyede etki göstermekte ancak thiomucasayı inaktive ettiği unutulmamalıdır. Cetrimide (Cetavlon)%1 lik; 3-5 dakikada etkisini göstermekte. Parahidroksibenzoik asit(Nisasol); 1-2 dakikada etkis başlamakta. Antiseptik antifungal ve anestezik etkilidir. Chlorhexidine(Biseptine) maksimum etki 5 dakikada başlamakta. Antiseptik antifungal ve mikobakterilere etkili.
- Hasta 24 öncesinde parfüm ve kozmetikler kullanmayacak.
- Strech ve 2-3 günlük kullanılmış elbiseler olmayacak.(Sekonder infeksiyon riskini arttırmakta)
- Kullanılacak protokoldeki ilaçlar ile allerji riskine karşın ön kola test yapılarak takip edilebilir.

Mezoterapi sonrası;
- 48 saat güneşten korunmalı
- Duş ve banyo 24 saat yok
- Nemlendirici ve kozmetikler 24 saat yok
- Elektroterapi yapılacak ise 3 gün sonra.

Mezotabanca doğru kullanıldığında kullanıcıdan bağımzsı olarak deride istenilen derinlikte ve miktarda mezolift kokyetlinin deri içerisine kolay uygulanmasını sağlamakta.

Mezoliftte uygulama amacına göre uygulama derinliği;

İntracutaneous enjeksiyon; burada uygulama 1 mm den daha az derinliğe her alana 0,1 ml den az yapılmakta. Bu mikarlarda uygulama alanında hafif bir kabarma olmakta. Bu 1-3 saat içerisinde kaybolmakta bazende 1-3 güne kadar kalmaktadır.

Epidermal enjeksiyon; burada uygulama 1 mm den daha az derinliğe ancak 0.01 ml kadar yapılmakta. Bu miktarlarda uygulama lanında kabarma olmaz.

Son yıllarda yüze mezolift uygulaması sırasında aşağıda resmide götserilen tension column olarak tanımlanan noktalar mezolift kokteyllerinin 0.5-1 ml enjekte edilmesinin yüzfe toparlanmada daha etkili olduğu gösterilmiştir.

Seans sıklığı kişiye göre değişmekte birlikte ilk ay, 3 veya 4 seans; ikici ay, 15 günde 1 seans; üçüncü ay, 15 günde 1 seans; ayda 1 seans idame tedavisi seklinde düzenlenmektedir.

İlk sonuçlar daha canlı, fresh, parıltılı ve hasta yorumu ile iyi yüz etkisidir. Sonraları “mezo-lifting, yani yüzün derin dokularının gerilmesi etkisidir. Bu arada yüzde ince çizgiler kaybolmakta, derin kırışıklıklar yumuşamaktadır. Seans sayısı arttıkça bu klinik cevaplar daha istenidiği gibi ve kalıcı olmakta.

Mezoliftin uygulanamayacağı durumlar, kontrendikasyonları;
• Allerji(özellikle kullanılan maddelere bağlı olarak)
• Hipertrofik skar ve keloid öyküsü
• Kanama anomalileri ve kan sulandırıcı kullanımı
• Gebelik ve emzirme
• Otoimmün hastalıklar.(Lupus, skleroderma vb)
• Epilepsi
• Diyabet hastalığı
• Herpes(uçuk) aktif dönemi
• Bakteriyal enfeksiyonlar
• İnflamatuar deri hastalıkları
• AIDS ve HIV taşıcılığı

Mezoliftin avantajları
• Hafif ve orta düzey yaşlanmalarda etkindir.
• Kolay uygulanmakta
• Düşük ağrı
• Deri testi yok
• Yan etkiler sınırlıdır.
• İyileşme süresi kısadır
• Her deri tipinde kullanılabilir.

Mezoliftin dezavantajları
• Uygulama sonrası hafif eritem ve ödem olmakta buda 48 saat içerisinde kaybolmaktadır.
• Uygulamadan sonra 5 dakika içerisinde vit C uygulamalarında uygulama alanlarında yanma olmaktadır.
• Küçük hematomlar gelişebilmektedir.
• Allerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir.