Sayfa Başına Dön

Rezorsinol Kimyasal Peeling

Rezorsinol-Resorcinol bir meta dihidroksibenzen. 1,3-dihydroxybenzene ve 1,3-benzenediol olarakta bilinmektedir. Kimyasal formülü cathecol ve hidrokinonlar ile izomeriktir. Yapısal ve kimyasal özellikleri fenol ile aynıdır ancak fenolden daha asitiktir.

Rezorsinol toz şeklinde ve su, eter, alkol ve gliserolde eriyebilmektedir. Alkali solüsyon içerisinde oksijene yüksek afinite göstermekte, hemen okside olmakta bu nedenle ürün hava ile temas etmemelidir. Rezorsinol kristalleri okside olduğunda (hava ile temas, ışık ile temas ve demir ile temas) pembeye dönmektedir.

%1-2 konsantrasyonlarda antiseptik(bakterisal ve antifungal) ve keratolitik olarak kullanılmakta.

Proteolitik ve protein koagülasyonu yapmaktadır. Proteolitik etki fenolün 1/40 kadardır. Deride keratindeki zayıf hidrojen bağlarını koparmaktadır. Proteolitik etki % 2 düşük konsantrasyonlarda dahi vardır. Koagülasyon etkisi için daha yüksek konsantrasyonlarar ihtiyaç vardır.

% 24 lük konsanrasyonu AHA lar gibi yüzeysel peeling sağlamakta.

% 53 konsantrasyonu ise orta peeling sağlamakta ancak derin peeling yapamıyor.

İlk olarak Unna tarafından paste formülü tanımlanmıştır. Daha sonra bu modifiye edilmiştir.

Ceyssatite; beyaz kil(Fransa Ceyssat bölgesi) + zinc oxide exfoliating etkilidir.

Endikasyonları

Akne; ilk olarak aktif dönem tedavileri; antibiyotikler, retinoik asitler, topikal antibiyotikler ile yapılmakta. Bu tedavi süresi 2 hafta ile 3-4 ay kadar sürebilmekte. Sonrasında rezorsinol peeling yapılmakta. 1 seans yeterlidir.

Melazma; 4% hidrokinon, 1% hidrokortizon ve 0.05% retinoik asit mikst krem 1 ay kullanılmakta. Sonrasında 3 seans rezorsinol peeling yapılmakta. Bu peeling aralıkları birkaç saat ile 2 gün arasında değişmekte.

Fotoyaşlanma; etkin ancak derin kırışıklarda etkili değil.

Çillenme-Freckles; başarılı ancak 1 yıl içerisnde nüks olmakta. 1-3 seans yapılmakta.

Antipruritik(kaşıntı önleyici) etkisi ile özellikle böbrek kökenli kaşıntılarda topikal kullanılmaktadır.

Kontrendikasyonları

Belirli bir kontrendkasyonu yok. Gebelikte ve Tip VI cilt tiplerinde dahi kullanılmaktadır. Sadece rezorsinol alerjisi olabilir. Bu nedenle bazı uygulayıcılar peeling öncesi kulak arkasında bunun test edilmesini önermektedir. Kulak arkasına sürülür ve 20 dakika sonra allerji değerlendirilmekte.

Uygulama

Uygulama öncesi alkol yada aseton ile deri sebum ve çevresel kirlerden arındırılmalı.

Unna paste taze hazırlanmalı(2 haftadan eski olmamalıdır).

2-3 dakika 45 C sıcak suda bekletilerek yumuşaması sağlanmalıdır bu daha kolay uygulamayı sağlamaktadır.

Hastanın iyi hidrate olması rezorsinolün böbrekten eliminasyonunda önemlidir. Bunun için hastanın uygulam öncesi ve sonrası bol su içmesi istenmektedir.

Dil basacağı ile tüm yüze uygulanır. Uygulamaya alından başlanır sonra uyanaklar, burun ve çene ile mandbula alt sınırına kadar uygulanmaktadır. Dudak vermilion ve perorbital alana uygulama yapılmaz. Burada toksititiye dikkat. Yüzey alanı genişledikçe toksitisite riski artmakta. Bu durumda anatomik alanlar arasında beklenmelidir.

Sırt gibi geniş yüzeylerde kullanımında ise alan anatomik parçalara bölünerek işlem yapılmaktadır.

Uygulama sonrası ilk 2 dakikada başlayan ve sonrasında devam edebilen bir yanma hissi hatta uyuşma hissedilebilmektedir. Yanmanın şiddeti kişiye göre değişkendir ve peeling sonlandıktan sonrada 1 saat kadar devam edebilmektedir.Soğuk kompresler bu yanma için uygulanabilir.

Unna paste uygulandıktan sonra hafif masaj yapılması önerilmekle birlikte klinik cevabı değiştirmediği sedece hastanın yanmasının artışına neden olduğu gösterilmiştir.

Hastanın yanma şikayetleri tolere edilebiliyorsa 50% resorcinol paste yüzde 20 dakika ve sırtta 1 saat bekletilebilir.

Bu süre bitiminde paste yine dil basacağı ile yüzden temizlenir ve gaz pedler ile silinir.

Yüz ilk başlangıçta beyaz olmakta ve 2-3 saat içerisinde pembeye dönmektedir. Saç sınırları gibi yüz çevresinde paste kalabilmekte ancak bu zamnala kendiliğinden dökülmektedir.

Peeling seansları diğer peelinglerden farklı olarak birkaç saat yada 3 gün üst üste yapılmaktadır. Sonraki seanslarda yanma hissi artmaktadır bu nedenle sonraki seansarda ciltte paste kalma süresi azaltılmaktadır.

Uygulama sonrası hasta 0-15 dakika kendisini hafif sersemlemiş hissetmektedir, bu muhtemelen yüzde flushing bağlı olarak gelişmektedir.

Peeling sonrası hasta yüzünü günde 4 defa musluk suyu ile anacak suyun yüze direkt değmesini engeleyecek şekilde eli ile yıkamakta. Sonrasında nemlendirici kullanmakta.

Hastalar görsel görünümlerinden rahatsız oldukları için 1 hafta süre ile iş ve sosyal aktivitelerini düzenlemelidir.

Uygulama lanında deri 2. gün koyulaşmaya başlamaktadır. 3. gün deride bu koyu kabuk alanları dökülmeye başlamakta. İlk olarak ağız çevresinde dökülme başlamakta. Dökülmeye müdahale edilmemesi konusunda hasta uyarılmalıdır.

Güneşten korunma 1-3 gün mekanik olmalı 3 günden sonra dökülmeler başladı ise sunblocklar kullanılmalıdır.

Rezorsinol içeren solüsyonlar

Eller ve Wolf Solüsyonu
Bu 4-6 kat uygulanmakta
• Resorcinol (crystals), 17 g.
• Salicylic acid13 (crystals), 8.5 g.
• Lactic acid14 (crystals), 8.05 cm3.
• Rose oil, 0.05 cm3.
• Alcohol 95°, ad 100 ml.

Urkov’s Solüsyonu
• Resorcinol, 38 g.
• Salicylic acid, 6.6 g.
• Lactic acid (solution), 13 cm3.
• Alcohol 95°, ad 100 cm3.

Bu solüsyon 24 saat dinlendirlmekte ve filtre edilmekte.

Jessner’s yada Combes Solüsyonu
• Resorcinol (crystals), 14 g.
• Salicylic acid (crystals), 14 g.
• Lactic acid (crystals), 14 g.
• Ethanol 95° (not denatured), ad 100 ml.