Sayfa Başına Dön

Göz Çevresi Kimyasal Peeling

Blefaroplasti yani göz kapakk estetik cerrahisi göz çevresi estetik problemerinin çözümünde halen altın standart. Ancak bir cerrahi işlem olması nedeni ile blefaroplasti sonrası skar dokusunun gelişmesi, hiperpigmentasyon ve özellikle tarsal telenjektaziler en belirgin problemler arasındadır.

Kimyasal peelingler ile yapılan göz kapağı estetik uygulamaları "blepharochalasis" olarak tanımlanmaktadır.

Burada sadece TCA ve fenol etkin olarak kullanılmaktadır.

TCA % 25-30 gibi yüksek konsantrasyonlarda kulanılmalıdır. Ancak bu konsantrasyonlarda göz kapaklarında çekilmeler-retraksiyon gibi komplikasyonlar yapabilmektedir.

Fenol için göz kapakları uygulamları için geliştirilmiş özel formülasyonları kullanılmaktadır.

Her iki kimyasal peeling hem uygulama sırasında hemde sonrasnda ağrılıdır. Fenolde uygulamada hemen sonra birkaç saniye bir yanma hissi olmakta sonra kaybolmaktadır. TCA uygulaması sırasındaki yanma soğu kompresler ile desteklenebilir. Hasta ağrı ve yanma toleransı iyi değil ise lokal anestezi yapılabilir. Peeling sonrası ilk 24 saat analjezikler(asitaminofen ve kodein birlikteliği) ile ağrı desteklenebilir.

TCA ve Fenol gözde kulanımında dikkatli olunmalıdır. Bu solüsyonlarda gözde özelilikle kornea ve konjuktivada hasara yol açabilmektedir. Bu nedenle bu solüsyonlar pamuk aplikatörler ile sürülürken az kimyasal peeling solüsyonu aplikatöre alınmalı, tek kat pamuk aplikatörler kullanılmalı, uygulama sırasında serum fizyolojik göz banyosu solüsyonları hazır bulundurulmalıdır. 1 ml enjeköre alınan fenol pamuk aplikatöre damlatılmakta. Aplikatör nemli, parlak olmalı ancak damlatmayacak kadar olmalıdır.

Kimyasal peeling öncesi göz çevresi temizlenir. Göz kapakları ve çevresi derisi dezenfekte edilir ve degreasing yapılmalıdır.

Uygulama sonrası belirgin frosting olmakta.

Uygulama sınırında üst göz kapaklarında tarsus sınır olmalı. Tarsusu geçen uygulamalar üst göz kapaklarında çok ödemle sonuçlanmakta bunu hasta tolere edememektedir. Alt göz kapaklarında kirpiklere 1 mm kalana kadar fenol uygulanır.

Uygulama sırasında hastanın göz yaşları kompreslenmelidir.

Göz çevresi uygulaması snlandıktan sonra tüm yüze isteğe bağlı olarak TCA yada fenol uygulanabilir.

Fenol sonrası tam epidermal maserasyon için oklüzyon-kapama tercih edilmekte. Ancak göz kapaklarında bu çok tercih edilmez.

Eğer göz kapaklarında ksantalezma yada peeling etkisinin çok derin olması istendiğinde tape oklüzyon kullanılabilir.

Oklüzyon yapıldı ise 24 saat sonra tepe oklüzyon çıkarılmakta. Epidermisin ve istenilen derinlikte dernisin hasarlanması ile ortaya çıkan seroz eksuda görülmektedir.

Bu eksuda temizlenir kurması için beklenir ve terramisin yada steril vazelin gibi bir pomadı kullanılır.

Sonra üzerine bismuth subgallate pudra dökülmekte. Bu sırada pudranın göze kaçmamasına dikkat edilmelidir. Göz çevresine steril vazelin sürülmekte.

Fenol sonrası tape oklüzyon yapılmayacak ise fenol uygulama alanında kuruduktan sonra steril vazelin sürülerek üzerine bismuth subgallate pudra konularak açık pansuman yapılmaktadır.

Hastaya bu pudra ve steril vazelin verilerek pudaranın döküldüğü yerlere vazelin sürerek pudarayı bir pamuk aplikatör ile kullanması istenmekte. Çevre dokularda steril vazelin kullanılarak kuruma ve çekme etkileri azaltılmaya çalışılmakta.

Bu arada yıkama ve su teması istenmez.

6. günden göz kapaklarına yoğun vazelin sürülerek bismuth pudranın dökülmesi sağlanır.

Hasta 8. günden sonra makya yapmaya başlayabilir.

16 gün sunblock kullanılmaya başlanır.

Hastanın göz çevresi herpes hikayesi var ise sistemim antiviraller (valacyclovir 500 2X1 4 gün önce ve 4 gün sonra) kullanılmalıdır.

Botulinum toksin 2 hafta önce yada 2 hafta sonra uygulanabilir.

Göz çevresi peeling uygulmarı sonrası ödem gelişebilmekte. Ödem 1 hafta sürebilmektedir. İlk 1-2 gün özellikle sabah daha yoğundur. İlk gün göz kapaklarında sonraki günler yanaklara ve yüzün orta kısmına kadar inebilmetedir.

Eritem ilk 1 hafta yoğundur. 3 hafta -3 ayda azalmakta ve kaybolmaktadır.

İlk gün ağrı fazla bu nedenle uygulama sonrası ve akşam mutlaka ağrı kesici alınmalı. Ertesi gün ağrı yok ancak 3. gün ağrı tekrar başlayabilmektedir.