Sayfa Başına Dön

Kimyasal Peeling İstenmeyen Yan Etkiler, Komplikasyonlar

Göz komplikasyonları

Kimyasal peeling ajanlarının uygulama sırasında yanlışlıkla göz ile temas etmesi, istenmeyen yan etkilere neden olmaktadır. özellikle TCA ve fenol peelinglerde çok dikkatli olunmalıdır.

Uygulama sırasında göz pedler ile kapatılı tutularak korunmalı, göz yaşı kontrol edilmeli, irigasyon solüsyonları hazır bulundurulmalıdır.

Göz kimyasal peeling ajanı ile temas ettiğinde nötralize edici bir şey kullanılmadan steril serum fizyolojik ile göz 15-20 dakika yıkanmalı-irigasyon yapılmalıdır. TCA da bu yeterli iken fenolde mineral yağlar ile irigasyon yapılmalıdır. Sonrasında hemen göz doktoru ile konsülte edilmelidir.

Aşağıdaki resimde estetik cerrahi ile belefaroplasty ve göz çevresine TCA peeling kullanılan bir hastada yanlışlıkla TCA solüsyonun göze kaçması ile kornea alt kısmında erezyon gelişmiş. Hızla gözde irigasyon yapılmış ve göz doktorundan tedavi destetiği alınmıştır. 2. fotoğraf ertesi gününü 3. fotoğraf ise 5. gününde korneada tam iyileşmeyi göstermektedir.

Yetersiz Klinik Sonuçlar

Bu uygulama öncesi hastada kimyasal peeling için doğru endikasyonun koyulamaması ile ilgilidir.

Doğru endikasyonda derinin yapısal özellikleri ve problemleri çok iyi değerlendirilmelidir. Buna göre peeling ajanı seçilmelidir.

Örneğin lentigo gibi lekeleri düşünecek olursak. Lentigo epidermal basal tabakada histolojik olarak yerleşen bir pigmentasyon problemidir. Ancak deride epidermis dermal papillara ile dermisin derinlerine kadar ulaşmakta. Dolayısı ile lentigo yerleşim seviyesi ile eğer yüzeysel dermal papilarda ise Grenz Zone seviyesinde peeling başarılı olurken lentigo histolojik olarak derin papilada ise daha derin peelingler yapılmalıdır.

Yada deri çatlakları-Stretch mark probleminde epidermal ve dermal atrofi var. Dolayısı ile tedavi seçimi epidermal resurfacing ve derin dermal stimülasyon ile olmalıdır. Kimyasal peeling ajanı buna göre seçilmeli yada kombine tedailer seçilmelidir.

Aşağıdaki hastalarda olduğu gibi aşırı deri sarkmaları-sagging yada yanaklarda rhombidal kırışıklıklarda fenol dışında TCA ve glikolik asit peelinglerinden sonuç beklemek yada hastaya yanlış ifadede bulunmak yanlış olacaktır. Hatta sadece fenol peelingler yetersiz kalacaktır. Bu hastalarda estetik cerrahi uygulamalar ve fenol peeling kombine kullanılmalıdır.

Hastanın yaşına cinsiyetine, deri kalınlığına, yağlı olup olmamasına bakılarak peeling ajanları seçilmelidir.

Peeling öncesi dderinin hazırlanması; temizleme, dezenfeksiyon ve degreasing son derce önemlidir.

Peelingler ile diğer yöntemler kombine kullanılabilmektedir. Mikro yada makro dermabrazyon, dolgular, yağ enjeksiyonları, PRP, cerrahiler, mezotedavi, mikroiğneleme ve lazerler gibi.

Tedavi rejimlerinin doğru yapılması gerekmektedir.Tek yada çoklu seanlar, lokal yada genel uygulamlar, Touch-Up uygulamaları gibi.

Peeling sonuçlarına göre genel yada lokal touch up yapılabilir. Bunlar sıklıkla 4-6 hafta ara ile uygulanmakta. Touch Up ların macı klinik cevabu lokal arttırmak ve dermal stimülasyonu arttırmaktır.

Peeling Sonrası Eritem-Kızarıklık

Peeling derinliğine bağlı olarak deride mutaka peelig sonrası eritem gelişmektedir.

Kimyasal peeling sonrası dermal damarların genişlemesi-vazodilatasyon ile eritemin gelişmesi beklenen bir süreçtir. Bu sıklıkla ödem ile sonuçlanmaktadır. Derin peelinglerde koagülasyon kaynaklı ilk gözlem eritem sonrası hızlı frosting yada eritem olmaksızın frosting olmaktadır. Bu peeling amaçlı kullanılan asitin gücünede bağlıdır.

Ancak eritem gelişebilecek peeling sonrası komplikasyonların işareti olabilir.

Peeling öncesi hasta değerlendirmesinde hastanın duyarlı bir cildi olup olmadığı değerlendirilmelidir. Özellikle peeling hazırlık aşamasında derinin hazırlanmasında deri hemen kızarıyor ise dikkatli olunmalıdır.

AHA larda eritem artık nötralizasyonun yapılmasının işareti olmalıdır. AHA öncesi derinin prepeeling hazılık süreci eritemin gelişm zamanını kısaltabilmektedir. AHA kullanırken lokal hızlı eritem alanları iyi gözenmelidir. Buralar diğer alanlara göre daha hızlı penetrasyon alanlarıdır ve erken nötralize edilmelidir.

TCA peelingde eritem gelişmekte. Ancak lokal eritemde dikkatli olunmalıdır. Lokal eritem; TCA nın yüksek konsantrasyonuna, homojen olmayan TCA solüsyonuna, çok katmanlı TA kullanımına, agresif preepeeling deri hazırlığına, viral yada bakteriyal enfeksiyona ve hastanın kaşıma ve oyanamasına bağlı olabilir.

TCA peelingde frosting gelişse bile bunun çevresinde eritem gözlenmektedir.

Frosting solarken yerinde eritem gelişmektedir. Bu eritem 2 hafta hatta birkaç ay canlı kalabilmektedir. Uzun süren eritemin devam etmesi postinflamatuar hiperpigmentasyon- PIH habercisi olabilir.

Fenolde peeling sonrası yoğun bir eritem olmaktadır. Fenol ilk uygulandığında fosting çevresinde sonrasında frosting kaybolduğunda gözlenmektedir. 1-6 ay hatta yıllar sürebilmektedir. Eritemde epidermisin azalması, epidermal pigmentasynun azalması ve vasküler network artışı gibi nedenler rol oyanamaktadır.

Eritemin tedavisinde sunblock özellikle kapatıcı özellikte olanlar en etkin yaklaşımdır.

Vitamin A, C, ve E ile lipoic asit içeren ürünler antioksidanlar ile birlikte kullanılabilmektedir.

Lokal kortikosteroid kremler düşük potent ve sürelerde erken kullanımı ile etkilidir. Günde 3-4 defa 2 hafta kullandırılabilir.

Derin ve orta peeling sonrası İlk hafta herhangi bir problem olmasada kulanılmalıdır. Ancak gereksiz ve uzun kulanımı ile akne, bakteriyal, viral ve mantar enfeksiyon riski gelişmekte hatta telenjektaziler oluşmaktadır.

Peelingler sonrası eritemin uzun sürmemesi için alınacak önlemler;

- Aşırı ısı değişimlerin uzak kalınmalıdır.
- Alkol ve acılı yiyeceklerden uzak kalınmalıdır.
- Güneşten uzak kalınmalı ve güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
- Peeling sonrası güneş duyarlandırcı(saç spreyleri, parfüm gibi) yada tretionin gibi ilaçlardan uzak kalınmalıdır.
- İkincil enfeksyonlardan uzak kalınmalıdır.
- Peeling sonrası özellikle derinin soyulma döneminde soyma ve kaşıma yapılmamalıdır.
- 1-2 hafta kortikosteroid kremler kullanılabilir.
- Oral antihistaminikler kullanılabilir.
- Sistemik kortikosteroid verilebilir.
- uzamış eritemde Pulsed Dye Lazer-PDL ve IPL sistemleri kullanılabilir.