Sayfa Başına Dön

Liftron Defrax Klinik Kullanımı

Fraksiyonel mikroiğneli RF deride etkinliğine geçmeden önce derinin yapısını hatırlayabiliriz.

Deri önemli bir destek dokusuna sahiptir. Bu destek dokusu derinin dolgunluğunu ve genç görünümünü sağlamaktadır. Bu destek dokusu fiberler ve ara matrisk maddelerinden oluşmaktadır.

Derinin yapısındaki fiberleri-lifleri

Keratin lifleri; epidermal hücrelerde bulunur. Dış ortama karşı alt tabakaları korumaktadır. Ayrıca su tutucu özellikleri nedeni ile derinin nemini de korumaktadır.

Kollajen lifleri; dermis temel bileşenleridir . Dermisin kuru ağırlığının yaklaşık% 70 ini oluşturaktadır. dermiste oluşturduğu ağ ile deriye güç, gerginlik vermektedir. 3 kollajen lifi birleşerek bir kollajen paketi oluşturmaktadır. Kollajen 30 yaşında yıkılarak azalmaya başlamaktadır. Kollajen yaşlanma, güneş ve sigara ile deride azalmaktadır. Bunun sonucu olarak deri elastikiyetinin azalması ile ince çizgiler ve kırışıklıklara neden olmaktadır. Deride kollajenin büyük bir kısmıda I ve III kollajenden oluşmaktadır. Tip I kollajen deride dermis kollajen içeriğinin 80- 85% oluşturmaktadır. Tip III kollajen ise dermişte daha çok papiller dermiste yer almakta ve dermis kollajenlerinin 10-15% ini oluşturmaktadır.

Elastin lifleri; dermiste daha düzensiz yer alan daha ince liflerdir. Elastin lifler dermiste mevcut rastgele sarmal proteinlerdir. Bu lifler dermisin kuru toplam ağırlığının sadece % 2-4 ünü oluşturmaktadır. Dermiste kollajen derinin gerginliğini sağlamaktadır. Elastin deriye elstikiyetini vermektedir. Bu ikisi dermisin fibriller destek dokusudur.

Fibriller dışında proteoglikanlar, glikoperoteinler, glikozaminoglikanlar, su ve hyaluronik asit diğer destek yapılarıdır. Bulardan ön plana çıkanı glikozaminoglikanlardır. Bunlar proteinlerin proteoglikanlara bağlanmış formlarıdır. Proteinler kondrotin sülfat, dermatan sülfat, keratin sülfat, heparan sülfat ve heparindir. En önemli proteoglikan ise versican(deri gerginliğini sağlamaktadır) ve perlecan(epidermis ve dermis arasındaki bazal tabakada yer almaktadır)Glikoproteinler laminis, matrilin, fibronektin, tenascin gibidir. Bunlar hücrelerin birbirlerine tutunmasını, hücrelerin yer değiştirmesini, hücreler arası ilişkiyi düzenlemektedir.

Deri destek dokusunun nemli bir bölümü dermiste yer almaktadır.