Sayfa Başına Dön

Cilt Çatlaklarında Mikroiğneli Fraksiyonel RF Kullanımı

Cilt çatlakları; deride dermisin destek dokularının zayıflaması ile gerginliği olan vücut alanlarında ortaya çıkan çizgi tarzında deri izleridir. Bunlara “striae distensae (SD)” ve ”stretch marks” gibi isimler verilmektedir. Sıklıkla gebelikte ortaya çıkması nedeni ile “gebelik çatlakları” olarakta tanımlanmaktadır. Cildin alt tabakalarının hızlı bir şekilde, derinin genişleme kapasitesinin üzerinde gerilmesi sonucu yer yer yırtılması olarak tarif edebiliriz. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de en önemli estetik problemlerinden bir tanesidir.

Cilt çatlaklarında epidermisin inceldiği ve dermisle birleşme yüzeyindeki retelerin düzleştiğini, dermiste kollajen ve elastinin azaldığı ve demisin inceldiği gözlenmekte.

Kadınlarda gebelik süreci nedeni ile 2.5 kat daha fazla gözlenmektedir.

Deri gerilmesinin en fazla olduğu kalça, uyluk, sırt alt kısmı, göğüsler, kolların iç kısmı ve en fazla karın bölgesinde görülmektedir.

Ergenlik dönemi gibi vücut gelişimi sırasında basit bir nedenle gelişebileceği gibi Cushing sendromunda olduğu gibi kortizon hormon fazlalığı gibi ciddi bir nedenle de ortaya çıkabilmektedir.

Klinik olarak gelişim evresine göre farklı isimler almaktadır. Başlangıç klinik evrelerinde daha kırmızı görünmesi nedeni ile Stria Rubra adını alırken sonra rengin açılması ile Stria Alba adını almaktadır.

Klinik Sınıflaması

- Stage I ; yeni başlamış, inflamasyonlu ve genellikle canlı kırmızı-pembe renktedir.
- Stage II a; beyaz renkte striada açılma yok(strianın kenarlarında dışa çekildiğinde deride açılma) ve palpable depresyonda yok
- Stage II b; beyaz, striada açılma yok fakat muayeneden elle hissedilebilen çökme-depresyon bulunmaktadır.
- Stage III a; beyaz striada açılma 1 cm den az derin incimsi çizgilenme yok
- Stage III b beyaz, atrofik 1 cm az striada açılma var ve derin incimsi çizgilenme var
- Stage IV Beyaz, 1 cm dan fazla striada açılma , ve atrofik strialar ve derin incimsi çizgilenme var/yok

Cilt Çatlarında Kullanılan Tedaviler

- Topikal kremler; Vitamin A (retinoik asit) yada glikolk asit içeren kremler atlaklar oluşmaması amacı ile koruyucu amaçla kullanılmaktadır. Ancak tedavide kullanıldığında etkileri yoktur yada çok azdır. Erken dönem strialarda hafif etkileri var.
- Mikrodermabrazyon; Klinik sonuçları çok iyi değil. Uygulama sonrası sıkıntılı bir iyileşme süreci var. Ayrıca skar-iz gelişme riski de bulunmaktadır.
- Dermabrazyon; yüzeysel yapıldığında etkisiz, derin yapıldığında skar-iz gelişimi ve deride renk düzensizliğine neden olmaktadır.
- Lazer uygulamaları; pulsed dye lazer, Nd Yad Lazer, Fraksiyonel CO2 lazer kullanılmaktadır.
- Peelingler; orta ve derin uygulamalar denenebilir.

Son yıllarda bu tedavilerin kombinasyonları tercih edilmeye başlandı. Lazer + peelingler, Lazer + radyofrekanslar gibi.

Bu bölümde cilt çatlaklarında Mikroiğneli Fraksiyonel Radyofrekans ve bunun ile Fraksiyonel CO2 lazer birlikte kullanımı anlatılmaya çalışılmıştır.

Mikroiğneli Fraksiyonel RF kırışıklıklar ve ince çizgilenmeler, atrofik skarlar, hipertrofik skarlar ve keloidlerde başarılı klinik sonuçları ile kullanılmaktadır.

Mikroiğneli Fraksiyonel RF mikro iğneleme ile radyofrekansın klinik etkilerini birleşmektedir. Burada amaç epidermis ve dermiste mekanik ve kontrollü ısı hasarı yaratılarak derinin yeniden iyileşme sürecinde yeniden yapılandırılmasının sağlanmasıdır.

Cilt çatlaklarında Fraksiyonel CO2 lazer ve bipolar RF birlikteliği DEKA Smart Xide2 Fraksiyonel CO2 Lazer + RF de merkezimiz tarafından kullanılmaktadır.

Mikroiğneli Fraksiyonel RF olarak Liftron DeFrax kullanılmaktadır.

Cilt çatlaklarında bu uygulama sırasında hafif ağrı olması nedeni ile 30 dakika uygulama öncesi cilt çatlakları üzerine lokal anestezik kremler oklüzyonla uygulanmaktadır.

Mikroiğne derinliği çatlağın klinik ve vücuttaki lokasyonuna göre 1.5-2.5 mm olarak seçilmekte. 100-200 msn pulse süreleri ve 2-4 RF yoğunluğunda cilt çatlağı boyunca bir pas olacak şekilde uygulanmaktadır.

Uygulama sonrası nemlendirici kullandırılmaktadır.

Uygulama 3-6 hafta ara ile yapılmaktadır.

2-4 seans kullanılmaktadır. Uygulama sonrası cilt çatlaklarında kaşıntı, hafif ağrı ve postinflamatuar hiperpigmentasyon – PIH gelişmekte ve buda 3-6 hafta sonra kaybolmaktadır.

Klinik sonuçlarda cilt çatlaklarının görünümlerinde belirgin bir klinik düzelme olmaktadır.

Mikroiğne Fraksiyonel RF sistemi klinik olarak PDL ve Fraksiyonel CO2 lazer ile kombine kullanılabilmektedir.

Bilimsel çalışmalarda bu sistemlerin cilt çatlaklarında uygulanması sonrası TGF-beta 1 ve stratifin yapımını arttırdığı gösterilmiştir. Stratifin deride epidermiste keratinositler tarafından salınmakta ve yine keratinositlerde yapılan TGF beta 1 ile birlikte dermişte fibroblastları uyarmakta ve eni kollajen yapımını deride uyarmaktadır.

RF, Fraksiyonel CO2ve PDL birlikte kombine kullanımları deri elastikiyetini düzenlediği için cilt çatlaklarınnın olduğu alanda derinin gerginlinğinide arttırmaktadır.