Sayfa Başına Dön

Monopolar Radyofrekansın Klinik Kullanımı

Monopolar radiofrekans (RF) sistemleri 2000 yılların başında cilt yenileme ve gençleştirmede kullanılmaya başlandı. 2002 yılında göz çevresi-periorbital alanda, 2004 yılında yüzün alt kısmında ve 2005 yılında vücutta klinik olarak kullanımına ABD FDA kurumu tarafından onay verilmiştir.

Monopolar RF sistemleri içerisinde ilk geliştirilen “Thermage ThermaCool” (Solta Medical Inc., Hayward, Calif., ABD) dur. Bu ilk sistemde hasta şikayetlerinin yüksek olması ve yetersiz klinik sonuçları(yağ dokusunda istenmeyen atrofiler gibi) nedeni ile kullanımı sınırlı kalmıştır. Ancak daha sonra bu sistemlerin standartları ve tedavi algoritmaları geliştirilerek yeni sistemler kullanılmıştır.

Kullanım prensibi lazere benzemekle birlikte lazer sistemleri gibi seçici doku ısı hasarı yapmaz. Monopolar RF dokuya uygulandığında enerji akımı boyunca tüm dokularda ısıya neden olmaktadır. Bu ısı dokuda mikro ve makro değişmelere neden olmaktadır.

Monopolar sistemlerde tek bir aktif elektrot (yüzey alanı küçük) ve tedavi alanının uzağına yerleştirilen akımın geri döndüğü-return elektrot (daha geniş bir yüzeye sahip) kullanılmaktadır.

Günümüzde monopolar RF sistemleri olarak bir çok ürün görmekteyiz. Ancak klinik çalışmalar, etkin ve güvenlik açısından değerlendirildiğinde birkaç ürün kalmakta.

Bunlardan bazıları;
- ThermalCoolTC, TC-3, ThermalCoolNXT, Thermage CPT (Solta Medical Inc., Hayward, Calif., ABD)
- Exilis (BTL Aesthetics, Prague, Çek Cumhuriyeti)
- Peleve (Ellman International)

Klinik sonuçlarının optimize edilmesi hasta seçimi son derece önemlidir.

Hasta seçiminde kriterler ve klinik sonuçları;
- Hafif ve orta düzeyde deri sarkmalarının olması, kaslar ve deri altı dokularda deformasyonların olmaması gerekmektedir.
- 35–60 yaş dönemi idealdir.
- Göz kapakları ve göz çevresi, kaş alanı, yüzün orta kısmı, boyun, uyluk, kollar ve dekolte alanında sonuçlar klinik olarak iyidir.
- Güneş ve çevresel koşullardan kaynaklanan deride hasarlanmalarda-elastoziste, obezlerde, hızlı kilo değişimi yaşayanlarda, ileri yaşlarda ve genel sağlık problemleri olanlarda klinik etkinlik daha zayıftır.
- Kortikosteroid tedavileri ve NSAI gibi ağrı kesici kullanımı uygulama sonrası iyileşme ve klinik cevabı olumsuz etkilemektedir.
- Tüm cilt tiplerinde kullanılabilmekle birlikte koyu tenlilerde uygulama sonrası leke-hiperpigmentasyon riski daha yüksektir.
- Erkeklerde uygulama alanlarında kıllarda değişim olmaması lazer uygulamalarına göre en önemli avantajları arasındadır.
- Daha önce yüz germe, göz kapakları estetiği, botox ve dolgu yapılmış hastalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Monopolar RF Uygulanması

Ağrılı bir uygulamadır. Ağrının azaltılması ve hasta konforunun arttırılması için anestezikler ve deri yüzeyine soğuk uygulanabilir. Derin ağrıya karşı ağrı kesiciler yada sakinleştiriciler kullanılmaktadır.

Uygulama alanında ağrı için tümesent anestezi konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu anestezi dokunun RF akım geçişini değiştirecek, artıracaktır.

Hastadan uygulamaya başlamadan önce uygulama alanında ve vücudundaki tüm metal aksesuarların çıkarması istenmektedir.

Return elektrotlar kendiliğinden yapışkanlı hatta tek kullanımlıktır. Ped formunda kullanılabilmekte ve hastanın vücuduna uygulanır.

Monopolar RF sistemlerinde uygulama aktif probu belli bir alanda beli bir süre kalarak uygulanmakta yada aktif prob tedavi alanında sürekli hareketlidir. Örneğin Thermage durarak yapılırken Peleve gibi sistemlerde prob hareket halindedir. Thermage de uygulama alanı proba uygun olarak işaretlenmektedir. Plevede bu işaretlemeye gerek yoktur. Hareketli prob sistemlerinde yarım geri dönüşler, yuvarlak yada düz hatlar şeklinde paslarla yapılmaktadır.

Monopolar RF akımın geçişini arttıran jel yada özel bir solüsyon altında uygulanmaktadır. Bunlar aktif elektrot ile derinin tam temasını sağlamaktadır. Ayrıca derinin bunlarla nemlendirilmesi RF akımının geçişini de arttırmaktadır.

Aktif elektrot üzerine basınç uygulanması yada uygulanmaması deriye RF akımını etkilemez.

Aktif elektrot probunda yüksek ısı ve derinin epidermal yüzeyinin bu ısıdan korunması için uygulama sırasında soğutma yapılmaktadır.

Uygulanan RF parametreleri kemik doku üzerinde düzenlenmelidir.

Üst dudakta uygulamalarda dudak ile dişler arasına ıslak gazlı bez konulması hastaya ekstra konfor vermektedir.

Jowl gibi kemik alanlarda kemik dokudan uzaklaşma amaçlı alan parmaklar arasına alınarak RF uygulanır.

Göz kapakları ve göz çevresi uygulamalarında göz içi anastezikler ve özel göz koruyucular-eye shield kullanılarak ve küçük çaplı prob ile çalışılmaktadır.

Klinik sonuç olarak en erken 1 ayda deri elastikiyeti artmakta, dokuların kendilerini toparlaması 2-3 ay sonra ortaya çıkmaktadır. Genç hastalarda nasolabial ve melolabial katlantılarda sonuçlar yeterli iken, jowls, mandibular kenar ve boyunda sonuçlar biraz daha zayıftır.

Uygulama sonrası uygulama alanında sıklıkla eritem ve ödem gelişmesidir ve buda 1-2 günde kaybolmaktadır. Ancak sıklıkla deri bütünlüğünde küçük bozulmalar, yanıklar, atrofi, pigmentasyon değişiklikleri ve hatta skar gelişimi gözlenmektedir. .

Son yıllarda düşük enerji seviyeleri ile çoklu pas sistemleri uygulanmış ve bu yan etkiler en aza indirilmiştir.

Uygulama sonrası sivilce benzeri döküntüler ve kabuklanma gözlenmektedir.