Sayfa Başına Dön

Radyofrekans Nedir?

Radyofrekans (RF) terimi ilk olarak radyonun icadı ve geliştirilmesinde kullanıldı. 3 kHz ile 300 MHz dalga boyu arasındaki elektromanyetik radyasyon için kullanıldı. Günümüzde kullanılan RF sistemleri 3 kHz – 24 GHz arasında çalışmaktadır. Bu frekans aralığına ISM-RF bandı(industrial, scientific ve medical;ISM) denilmektedir.

Elektromanyetik SpektrumYüksek frekanslı RF 80 yıldır medikal uygulamalarda bir çok branşta kullanılmaktadır. Thermage® 2002 yılında geliştirildi ve medikal estteik uygulamlarda ilk kullanılan RF dır. 2009 yılında ABD FDA kurumu kırışıklık tedavilerinde kullanıma onam verdir. O tarihten günümüze düzinelerce RF sistemi geliştirilmiştir. Exilis, Venus Freeze, Pelleve, Viora Reaction, 3Deep RF, Accent XL, eMatrix, eTwo, TriPolar RF, ReFirme, Sublime, ePrime, Fractora, Evolastin, Infini ve Liftron gibi.

RF elektromanyetik spektrumun bir parçasıdır.

RF enerjisinin medikal alanda kullanımının en büyük avantajları;

Düşük frekansta kullanılması ve bunun yüksek frekanslı diğer dalgalarda gözlenen sinir dokusu üzerindeki etkisinin önemsenmeyecek kadar düşük olması,

RF doku derinliği tedavi alanında anatomik doularar görede değişmektedir. Örneğin kemik doku üzerinde kemik dokuların düşük iletkenlikleri nedeni ile daha sınırlıdır. Bu nedenle RF paramereleri değiştirilmelidir. Elektromanyetik spektrumda yer alan gama ve x dalgalarından farklı olarak doku hücrelerinde kimyasal etki göstermemesi ve genetik kodları etkilememesidir.

RF dokulara uygulandıklarında sadece dokuda ısı artışına neden olmaktadır. Hedef dokularda ısı ortaya çıkararak patolojik dokunun buharlaşarak ortadan kaldırılmasından, dokunun kendini yeniden yenilemesine kadar geniş bir klinik kullanım alanı ile kullanılmaktadır. Bu nedenle kardiyoloji, damar cerrahisi, üroloji gibi tıbbın birçok alanında kullanılmaktadır. Son yıllarda kanser cerrahisinde başarılı sonuçları bulunmaktadır. Dermatolojik cerrahi uygulamalarda dokuların kesilerek alınması, yakılması ve kanamanın durdurulması amacı ile “elektrokoter” , “elektorocerrahi” yada “elektrokoagülasyon” tanımları ile eskiden beri kullanılmaktadır. Estetik dermatolojide cilt gençleştirme başlığı altında cilt yenileme ve sıkılaştırmada, bölgesel yağlanma üzerindeki etkileri nedeni ile yeniden vücut şekillendirmesinde tek başına yada diğer sistemler ile birlikte kullanılmaktadır.

William T. Bovie Harvard’da çalışırken ilk elektrokoter cihazını icat etmiştir. Bu aygıt Dr Harvey Williams tarafından 1926 tarihinde Peter Bent Brigham Hastanesi Boston’da bir hastanın başından bir kitlenin çıkarılmasında kullanılmıştır. O zamandan beri RF elektrocerrahi sistemleri en etkin ve yaygın kullanılan cerrahi aletlerden biri haline gelmiştir.