Sayfa Başına Dön

Boyun Gençleştirme Uygulamalarında Doğru Seçim, Algoritma

Boyun estetik alanı, yüz ve dekolte bölgesi ile birlike zamanla belirgin şekilde yaşlanır ve hastaların gençleştirme istekleri içerisinde de yer alır.

Boynun başarılı bir şekilde gençleştirilmesi her hastanın estetik ihtiyaçlarının tam olarak anlaşılmasını gerektirir. Her hasta için özelleştirilmiş bir tedavi planı formüle edilmelidir. Bir boyun tedavisi planlarken boyunun estetik komşulukları olan yüz(özellile jaw line) ve dekolte alanı birlikte değerlendirilmeli, boyun estetik ünitlerin problemleri çok iyi tanımlanmalıdır.

Boyunun estetik ve anatomik olarak üstte çene ve mandibula kemiğinden başlamakta aşağıda clavicula-köprücük kemiği arasında uzanarak yanlarda enseye doğru trapezeus kası kenarına kadar alanı tanımlamakta

Boyun anatomik ve estetik ünitler ise aşağıdaki temsili resimlerde;A; çene, B;mandibula alt sınırı-Jaw line,C; mandibulanın bu noktada yaptığı köşe, D; sternocleidomastoid kası ile mandibula arasında belirginleşen oluklanma, E sternocleidomastoid kas, F; belirgin cervicomental açı, G tiroid kıkırdağının belirgin yapısı, H submandibular gland-çene altı tükrük bezinin bulunduğu alan, İ; clavicula-köprücük kemiği ve J;trapezeus kası olarak tanımlanmış.

Estetik olarak ideal bir boyunda;
- Normalde mandibulanın alt sınırı boyunda çene altı tükürük bezlerinin bulunduğu alanı gölgeleyerek bezin görünmesini engellemektedir. Estetik olarak bu beslerin görünmemesi istenir.
- Mandibulanın kenarı “jawline” kadın ve erkekte farklı fromlarda olmakla birlikte keskin sınırlı ve yüz ve boyunu çok net tanımlamalıdır.
- Çenenin altında normalde “Submental fold” olarak tanımladığımız bir katlantı bulunmaktadır. Karşı bakışta bu katlantı görünmez. Yaşlanma ve kilo ile bu katlantı görünür hale gelebilir ve estetik olarak istenmez. Gıdı, "double chin" olarak tanımanır.
- Boyunun estetik görselliğinde çenenin yüzde ideal yerleşimi son derece önemlidir. İdeal çene yerleşiminin belirlenmesi için burun uzunluğunun tam ortası ile üst-alt dudak vermilion kenarını birleştiren doğruya burun-dudak-çene doğrusu (NLCP) denilmektedir. Çene bu doğrunun 3 mm gerisinde olmalıdır. Çenenin bu doğruya göre önde yada çok geride olması yüzün alt kısmının ve boyunun estetiğini etkilemektedir.
- Boyun estetiğinde “Cervicomental açı” önemlidir.
- Sternocleidomastoid kasının ön sınırının belirgin olması
- Boyunda enlemesine kırışıklıklar ve uzunlamasına platysmal bantların olmaması
- Boyun derisinde renk dağılımının normal ve homojen olması
- Boyun derinin gergin, elastik ve canlı olması

Boyunda yapısal ve yaşlanma sürecinde gelişen estetik problemler sınıflandırılarak değerlendirilmekte. Bu uygulanacak tedavi modellerinin daha doğru belirlenmesin sağlamakta.

Bu amaçla en sık tercih edilen yöntem boyunda deriden altındaki tüm anatomik dokuları değerlendirmemizi sağlayan cervicomental açının değerlendirildiği skorlamadır.

Cervicomental açı-CMA genç ve estetik boyunun tanımlanmasında son derece önemlidir. Bu açının belirlenmesinde hastanın profil fotoğrafonda menton yani çenenin en alt noktası ile hyoid kıkırdağı birleştiren bir hat çizilir(çenenin horozoltal planı). Hyoid kıkırdaktan sternumdaki sternal nocth bir hat daha çizilir(boyunun vertical planı). Bunların birleşimi “cevicomental açıyı” yapmaktadır. İdeali 90-105 derecedir.

Bu açıyı yapısal olarak hyoid kıkırdak belirlemektedir. Hyoid kıkırdağı normal anatomik yerleşiminde boyun omurgalarından C 3-4 kemik hizasındadır. Bunun üstünde ve civarında olması boynun ideal CMA olması ve mandibulanın alt kenarını keskin görünmesine neden olmakta. Buda estetik bir boyun görünümünde son derece önemlidir.

Yaşlanma sürecinde deri ve platysmal elastikiyetin kaybı, boyunda yağ dokusunun(preplatysmal ve subplatysmal yağ dokusunun) artışı bu açının artmasına neden olmakta.

Boyunun CMA göre skorlaması 5 seviyede "Rainbow Scale" ile yapılmakta.

Bunun için hastanın yan profil fotoğrfaı alınmakta. Bu fotoğfta aşağıda olduğu gibi menton(çenenn profilde en alt noktası), CMA, trioid kıkırdak nocth ve sternum notch işaretlenmekte.