Sayfa Başına Dön

Dolgu Maddelerinin Seçilme Kriterleri

Hastaya uygulanacak dolgunun seçimine doktor ön ve detaylı değerlendirmeleri ile karar verilmektedir. Hastaya, uygulama alanına ve istenilen amaca göre dolgu maddeleri seçilmektedir. Bununla birlikte dolgu seçiminde temel kriterlerde bulunmaktadır.

Dolgu uygulamalarında ilk uygulamalarda geçici dolgular tercih edilmektedir. Geçici dolgular dokuda belli bir süre kaldıktan sonra tamamen kaybolmaktadır. Geçici dolgu maddeleri tedavinin etkisi bittiğinde hastaya daima yeni bir seçenek bırakır. Çünkü önümüzdeki 5, 10 veya 20 yıl içinde ideal güzellik kavramının nasıl olacağını kimse bilemez. Ayrıca yüzümüz devamlı değişmektedir ve güzellik periyodik olarak bakım ihtiyacını belirlemekle devam ettirilebilir. Geçici dolgu maddeleri ihtiyaç duyulduğunda veya istenildiğinde yapılabilmektedir.

Hasta uygulama sonrası dolgunun zamanla azalmasını tolere edemiyor ise yarı kalıcı dolgular ile başlanmalıdır

Kalın derili hastalarda yarı kalıcı dolguların derine ulaşması daha kolaydır ve sonuçları daha iyi ve uzun süreli kalmaktadır. İnce derili hastalarda seçilecek dolgunun partikül kalınlıkları ince seçilmelidir. Aynı hastada farklı dolgular farklı derinliklerde kullanılabilmektedir.

Dolgu maddesi seçiminde hastanın yaşı önemlidir. Yaşlı hastalarda savunma sistem cevabı düşüktür ve dolgu maddesi reaksiyonsuz daha uzun süre kalabilmektedir. Bu nedenle genç hastalarda geçici ve yarı geçiciler, yaşlı hastalarda kalıcı dolgular tercih edilebilir.

Dolgu maddelerinin FDA, CE, TÜV ve Sağlık bakanlığı onaylarının olması gerekmektedir.

Kullanılacak dolgu maddesi, markası, içeriği hakkında uygulama öncesi doktor tarafından detaylı bilgi verilmelidir. Uygulama sonrasında kullanılan dolgunun ambalaj barkodu, uygulama alanları ve uygulama dozları ile ilgili mutlaka bir rapor düzenlenmeli ve hastaya verilmelidir.

İdeal Dolgu Maddeleri İçin Kriterler

Güvenilir olmalıdır. Güvenilir olmasının anlamı; alerji etkisi olmamalı, steril olmalı, non-kanserojen olmalı, teratojen olmamalı, uygulama yeri dışına hareket etmemelidir gibi.

Uygulama amacına dönük etkin olmalıdır.

Kolay uygulanabilir olmalıdır.

Uygulandığı alanda uzun süre kalabilmelidir.

Uzun ve güvenilir saklanma koşullarına sahip olmalıdır.

Kabul edilebilir hafif yan etkileri dışında yan etkileri az olmalı ve yan ektikler hızla kaybolmalıdır.