Sayfa Başına Dön

Dolgu Maddelerinin Uygulanması, Sıklığı ve Sonuçlar

Dolgu maddeleri muayenehane şartlarında kolaylıkla uygulanabilmektedir. Deri altına özel iğneler ile uygulanır. Lokal anestezi nadiren kullanılır. Ağrı eşiği düşük hastalarda(özellikle dudak uygulamalarında ağrılı olduğu için) lokal anestezik kremler yada lokal uyuşturma işlemleri yapılabilmektedir.

Cilt, alkol veya diğer bir antiseptik madde ile temizlendikten sonra kendi özel enjektörleri ile cildin içine hedeflenen dokuyu dolduracak şekilde enjekte edilir.

Uygulama süresi 15-30 dakika yani öğlen tatili arası kadar kısadır.

Uygulama Sıklığı

Bunu kullanılan dolgu maddesinin kalıcılık süresi belirlemektedir. Bunu etkileyen faktörler; kullanılan dolgu maddesi kalıcılık süresi, kişinin savunma sistemi ve uygulanan anatomik alan vb. Örneğin hyaluronik asitler 6 ay ile 1 yıl arasında kalıcılıkları olan maddelerdir. Hyaluronik maddesinin geliştirilmesinde kullanılan özel teknikler bu süreyi uzatabilmektedir. Dolgu maddeleri vücudun savunma sistemi tarafından zamanla temizlenmektedir. Bu nedenle dolgu maddesinin kaybolma süresi kişiye göre de değişmektedir. Uygulama alanında mimik kaslarının kullanım sıklığı dolgu maddesinin kalma süresini kısaltmaktadır. Örneğin ağız çevresine uygulanan dolgular diğer bölgelere göre daha çabuk kaybolmaktadır.

Uygulama Sonuçları

Uygulama sonrasında doku dolgunluğu hemen arttığı için sonuçları hemen görülebilmektedir. Ancak uygulama sonrasında ödem eşlik ettiği için tam sonuçlar 1-3 hafta sonra daha net değerlendirilmektedir. Dolgunun kalıcılık süresine bağlı olarak bu etki devam etmektedir. Uzun etkili ve kalıcı dolgu maddelerinin etkinlikleri hemen ortaya çıkmakta ancak 1-2 hafta içerisinde azalmakta hatta uygulama alanı eski haline dönmektedir. Ancak etkinlikleri yavaş devam etmekte 3 ay sonra sonuçları ortaya çıkmaktadır.