Sayfa Başına Dön

Neden Dolgu Uygulamaları Yapılıyor?

Yaşlanma ile;

- Yüzde ince çizgiler ve derin kırışıklıklar
- Yüzün yumuşak dokularında destek yapıların azalması ve yer çekimi ile yüzde estetik anatomik alanların aşağı ve içe yer değişimi
- Yüzde yağ dokusunun bazı anatomik alanlarda azalması(şakaklar gibi) belli anatomik alanlarda ise artması(çene altı gibi) ile yüzün estetik konturlarının(konveks ve konkav yapıların) değişimi
- Kemik ve kıkırdak dokuların zamanla azalması(burun ucunun düşmesi, elmacık kemiklerinin azalması gibi)
- Derinin yüzeysel estetik kalitesinin azalması(matlaşma, soluklaşma, lekelerin gelişmesi gibi)

Yaşlanma ve Dolgu UygulamalarıYüzeysel çizgilenme ve kırışıklıklar yaşlanma süreci dışında güneş/ışık hasarı ile de ortaya çıkmaktadır bu deride gelişen elastozise(anormal elastin dokuların deride düzensiz birikimi) bağlıdır. Bunda deride destek yapıları olan kolajen ve hyaluronik asitin azalması derin dermiste anormal elastin artışı rol oynamaktadır.

Tekrarlayan yüz mimik kaslarının kullanımı yaşlanma ve dış çevresel koşulların neden olduğu kırışıklıkların daha da derinleşmesine hatta daha erken ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kaş ortası ve göz dışında gelişen kaz ayakları kırışıklıklarında olduğu gibi.

Uyku sırasında yastık yüzeyinin basıncına bağlı olarak özellikle yanaklar, çene ve göz çevresinde kırışıklıklar ortaya çıkmaktadır.(bunlara uyku çizgileri diyoruz)

Yaşlanma ve çevresel koşulların geliştirdiği bu süreçte bu tüm estetik olumsuzluklar için yüz gençleştirme uygulamaları yapılmaktadır. Yüz gençleştirme uygulamalarında 4 temel amaç vardır.

1. Kemik ve kıkırdak dokuların desteklenmesi

Kemik doku üstü greftleri kemik dokusunun üstüne yerleştirilmekte bu kemik dokusundaki yitimleri dengelemektedir.

Kemik doku üstü greftleri; silastic, expanded polytetrafluoroethylene (ePTFE) ve porex ten yapılmıştır. Bunlar kemik üstüne; kemik zarı periosteumun üstüne yada altına yerleştirilmektedir. Bu greftlerin yerleştirilmesi ile üstünde yer lan tüm destek dokuları volüm olarak desteklemektedir. Sıklıkla çene, mandibula köşesi ve burun sırtına uygulanmaktadır. Özellikle yüzün 3 boyutlu yapısında konturların yeniden şekillendirilmesinde kullanılmaktadır.

Bazı durumlarda hastanın kalça kemiği, kulak yada kaburgalarından alınan kemik ve kıkırdak dokular tekrar hastada kullanılabilmektedir.

Kemik doku impanlantları cerrahi olarak kemik doku sabitleyicileri yada dikişler ile yerleştirilmektedir. Son yıllarda hastaya özel 3D printer ile de yapılabilmektedir.

Kemik doku greftleri yerine dolgu maddeleri de kullanılabilmektedir.

2. Baş, yüz, boyun ve dekolte alanda yer alan ve bu anatomik alanlarda devamlılık gösteren SMAS sisteminin desteklenmesi

SMAS deri altında yüzeysel kaslar, fasya ve aponeotik sistemin bir bileşkesidir. Bu sistem içerisinde saçlı deri altındaki galea, boyunda yüzeysel kas olan platysma gibi anatomik yapılar yer almaktadır.

3. Yumuşak doku volümünün desteklenmesi

Dolgu uygulamaları yumuşak dokunun volüm arttırılması ve yüzün estetik konturlarının yeniden sağlanması amacı ile yapılmaktadır. Dolgu maddeleri kemik doku ile deri arasına farklı anatomik düzeylere yerleştirilmektedir.

4. Yer çekimi ile aşağı ve içe yer değiştiren dokuların estetik anatomik alanlarına askılanması ve elastikiyeti artmış fazla derinin alınması.

Bu yüz germe estetik uygulamaları yada endolift olarak tanımlanan özel iplik sistemleri ile yapılan askılamalar ile yapılmaktadır.